Fejes Györgyi

Szentmártonkátán is tudják, hogy kell „okosba” beruházásokat megvalósítani!

2017. július 07. - fejesgyorgyi

6 millió helyett 21 millióért építtetett járdát a Pénzügyi Bizottság elnökének munkaadójával a Szentmártonkátai Önkormányzat. A labda a rendőrségnél van.

Nemrégiben írtam egy szösszenetet arról, hogy titkolja el az önkormányzat az emberek elől a valós tényeket, konkrétan a Szecsői úti faültetés dolgában. Az Együtt Pest megye 9. számú választókerületi elnökeként, lakossági megkeresésre közérdekű adatigénylést nyújtottam be Szentmártonkáta polgármesteréhez, melyben azt kértem, hogy a Szecsői úton történt fásítás elszámolását hozza nyilvánosságra. A fásításhoz a lakosság „Fa-jegyek” megvásárlásával nyújtott támogatást, melyről nem hajlandóak elszámolni. A jegyző egy sablonos válaszban értesített, hogy közpénz felhasználás nem történt. Csak hogy a kérdés nem erre vonatkozott. Másodszori megkeresésre is hasonló választ kaptam. Úgy látszik nem véletlen a lakosság kíváncsisága ebben az ügyben. Senki nem tudja mennyi pénz folyt be az adakozásából, ki és milyen néven vette át és hogyan költötték azt el. Ennyire tartja tiszteletben az önkormányzat (a polgármester) a falu lakosságát, másrészt felveti az érdeklődés jogosságát.

Második közérdekű adatigénylésem – fél év alatt sikerült mindent megkapnom – egy kicsivel sikeresebb volt, igaz kénytelen voltam az adatvédelmi biztoshoz fordulni. A kérdés a Rákóczi úti „járda” vagy bicikli út, (mert ez mai napig nem tisztázott) beruházására vonatkozott.

Ami nem mellesleg egy trehány munka! Szentmártonkáta Önkormányzata 2012. évben járda kivitelezést és térkövezést rendelt meg 21 611 971,- Ft értékben. Megítélésem szerint a megrendelés során az Önkormányzat szabálytalanul járt el, az elvégzett munkát pedig lényegesen a piaci ár felett végeztették el, ezáltal megkárosítva az Önkormányzatot, illetve áttételesen a település lakóit. Szentmártonkáta Önkormányzat képviselő-testülete 2012. május 31-i ülésén a 189/2012 (V.31) sz. határozatában úgy döntött, hogy „a Sport utcától a református iskoláig illetve a járda kivitelezésére a Katolikus Templom előtt a Hősök Ligetéig, továbbá a Temető utcánál a virágbolt előtti szakasztól a buszmegállóig és a temető ravatalozójához az út térkövezésére ajánlatokat kér be. Felkéri a polgármestert, hogy három olyan vállalkozótól kérjen be árajánlatokat, akik már dolgoztak az önkormányzatnak, és meg voltak elégedve a munkájukkal.”

 A Polgármesteri Hivatal a GILDEX Útépítő és Útfenntartó Kft.-től (2760 Nagykáta, Jászberényi út 117.) 17 017 300,- Ft + ÁFA, a BAKTATÓ Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Szolgáltató és Vállalkozási Kft.-től (2760 Nagykáta, Csokonai u. 31.) 18 446 440,- Ft + ÁFA összegű árajánlatot kapott az elvégzendő munkára. A Képviselő-testület június 28-i ülésén a 211/2012 (VI.28) sz. határozatában a GILDEX Kft. ajánlatát fogadta el. Augusztus 16-án pedig a Képviselő-testület a 244/2012 (VIII.16.) számú határozatában „pótmunkák elvégzésére” további 2.027.174,- Ft-ot biztosított a GILDEX Kft. részére. 

szentmartonkata_okosba.jpg

Többszörös adatkérést követően számomra kérdéses, hogy az előírás formális részének, a három ajánlattevő ajánlattételre történő felhívására sor került-e. Valódi verseny biztosítására azonban biztosan nem!

A Önkormányzat ajánlattételi felhívásával teljesen azonos árazatlan költségvetést elküldtem két, referenciákkal rendelkező építőcégnek, a Farkas Aszfalt Multitrade Kft.-nek (2724 Újlengyel, Petőfi Sándor u. 48.) és a Sándoraszfalt Útépítő Kft.-nek (1141 Budapest, Szugló utca 82.), ajánlatot kérve tőlük. A Farkas Aszfalt Kft. 13.287.400,- + ÁFA, a Sándoraszfalt Kft. 4.765.348,- + ÁFA (!!!) ajánlatot tett. Ne tévesszük szem előtt a dátumot! Ezt a két, a nyertes GILDEX Kft.-nél lényegesen kedvezőbb ajánlatot 2017-ben kaptam. Az elszabadult építőipari árakról beszélt például Lázár János, Miniszterelnöséget vezető miniszter is.

Valós verseny esetén 2012-ben ezeknél az áraknál is lényegesen kedvezőbbet lehetett volna kapni. 

A megbízást elnyerő GILDEX Kft. munkavállalója Povázson László, a Szentmártonkáta képviselő-testületének tagja, a Pénzügyi Bizottság elnöke. A jegyzőtől kapott tájékoztatás alapján Povázson László a 2012. június 28-i ülésen jelezte az érintettségét és a szavazásban nem vett részt. Ezzel eleget tett az önkormányzati törvény előírásainak, ugyanakkor az időszakban hatályos közbeszerzési törvény 24. § lényegesen szigorúbb „(1) Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek kialakulását.

Ennek az Önkormányzat nem tett eleget, mert az eljárás előkészítésében, amikor arról döntött a képviselő-testület, hogy nyílt eljárás helyett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást indít, akkor Povázson László részt vett a döntéshozatalban, az eljárás előkészítésében.

A verseny elkerülése hirdetmény közzététele nélküli eljárás melletti döntéssel, majd célzatosan kiválasztott ajánlattevőkkel 15 millió forint nagyságrendben okozott kárt az Önkormányzatnak, illetve a lakosságnak, hiszen ebből a pénzből más, a település komfortosságát célzó beruházást is meg lehetett volna valósítani. Vajon hová került ez az összeg?

Az EGYÜTT azon dolgozik,hogy kormányváltás után ne történhessenek hasonló esetek,amikor is a nyilvánvalóan túlárazott beruházásokból származó pénzek valakik gazdagodását szolgálják. Az eddigi beruházásokat tekintve ez egyáltalán nem egyedi eset!

Ezért az Együtt Pest megye 9. számú választókerületi elnökekén feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (továbbiakban: Btk.) 305. §-ába ütköző hivatali visszaélés, 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, valamint 420. §-ába „ütköző versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban”  miatt.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket és bízunk a rendőrség elfogulatlanságában.

 

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.

http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejesgyorgyi.blog.hu/api/trackback/id/tr2012648007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása