Fejes Györgyi

Hűbéri állam a 21. században Magyarországon!?

2017. március 30. - fejesgyorgyi

Magyarország ugyan nem teljesít jobban, de Farkas Sándor és még jó néhány Fideszes képviselő mindenképpen jobban teljesít! Legalábbis a földprivatizáció és a felvett agrártámogatások terén. Jól látható, hogy  a földvásárlással csak a rokonok és barátok, Orbán Viktor hűbéresei jártak jól.

szolgalati_kozlemeny_egyutt.png
Amint arról a Blikk is beszámolt: egy földművelésügyi államtitkár és legalább hét országgyűlési képviselő kapott - pályázat nélkül - állami birtokot.  Mi ez, ha nem az új, fideszes földesúri rendszer kiépítése? Becsületes, évek óta családi összefogásban gazdálkodó emberek veszítették el megélhetésüket a kormány felelőtlen és aljas földprivatizációs eljárása miatt.

Szépen aratnak a fideszesek az agrártámogatásokból is, közülük a jelenlegi listavezető Farkas Sándor lett, akinek a cége a Kinizsi 2000 Kft. 244 milliós támogatást kapott tavaly. Farkasnak így a 10,47 százalékos tulajdonrésze után 25,5 millió forint jár. 

Czerván György – aki szintén pályázat nélkül kapott állami földeket, 2016-ban 21,5 millió forint támogatást vett fel. Az agrárgazdaságért felelős államtitkárnak  az Aranyszarvas Mezőgazdasági Zrt.-ben 25 százalék tulajdonrésze van, ezzel 1,79 milliárd forint támogatást nyert el. Ennek fényében érdemes tanulmányozni Czerván György vagyonbevallását!  

Czerván államtitkár más területen is kétes ügyletekbe keveredett, hiszen 2013-ban családja 5 trafikot nyert el az állami koncessziós pályázaton.   

Egy másik fideszes képviselő, Simonka György - aki érintett egy bűnügyi nyomozásban is - két céggel is szerepel a listán, bár, az egyikben csupán elenyésző a részesedése. A Paprikakert TÉSZ Kft-t például 1,913 milliárd forinttal támogatta az Orbán-kormány, ebben a cégben Simonkának csupán 0,1 százalékos tulajdoni része van, de a támogatásból rá eső hányad így is 2 millió forint. A másik cégben -  Magyar Termés TÉSZ Kft - viszont már komolyabb tulajdoni hányaddal szerepel, 11,2 százalék,  itt, 1,665 milliárdos támogatást zsebelhetett be.

Lázár János 7,7 millió forint boldog tulajdonosa lett az agrárszektorból kapott támogatásokkal. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. 3 milliárdos támogatásban részesült, amelyben a Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszter is részvényes, de a nála nagyobb részvénnyel bíró politikusrokonság is jócskán gazdagodhatott. 278 hektárhoz jutott még L. Simon László menesztett miniszterelnökségi államtitkár üzlet- és élettársa is, L. Simon László ily módon 20,2 millió forinttal gazdagodott.

Mindeközben az új földesurak között természetesen feltűnnek a kormányközeli személyek is. 201 hektár állami földet vásárolhatott az a Flier János is, aki Orbán Viktor gyermekkori jó barátja, felcsúti vállalkozó, Lévai Anikó a kormányfő felesége birtokainak gondozója. Tiborczék pedig összesen 299 hektárt nyertek el.

Természetesen, nem marad ki a sorból Mészáros Lőrinc sem, Orbán strómanja, aki  szintén beszállt az agrárbizniszbe azzal, hogy  bevásárolta magát a Aranykorona Mezőgazdasági Zrt-be  amely összesen 1,846 milliárd forint közpénzt kapott 2007 és 2015 között.

A legtöbb agrártámogatáshoz jutott cégek 500-as listájára 963 millió forint körüli összeggel lehetett felkerülni, a félezer cég összesen 1089 milliárd forint állami és uniós pénzt kapott hét esztendő alatt. Ez közel harmada az összes magyarországi agrártámogatásnak, ami vérlázító!

Az Együtt tiltakozik az új fideszes földesúri rendszer kialakítása ellen, és meg fogja akadályozni, hogy Orbán Viktor és bűntársai mindent elvegyenek azoktól a magyar emberektől, akik valóban gazdálkodni akarnak! Az Együtt a 2018-as kormányváltás után vissza fogja venni a tisztességtelenül és törvénytelenül felvásárolt állami földeket, mert nem hagyhatjuk, hogy az ország a Fidesz hűbérbirtokává váljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejesgyorgyi.blog.hu/api/trackback/id/tr7812386487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása